Gerçek Mutluluk Nedir?

Yine içimde yazacak kütüphane dolusu sayfalar olduğu halde, bilgisayarın başında dona kaldığım saatlere girmiş bulunmaktayız. İçimdeki soru işaretleri kağıda ne zaman yansısa, misli ile zihnimde çoğalıyor. Aslında anladım ki düşüncelerimi katmadan, soyutlayıp içselleştirmeden  yazabilme işi pek bana göre değilmiş. Fazla uzatmadan konumuza gireyim gerçek mutluluk nedir? Peki kaçımız gerçek mutluluğa sahibiz? İnsanoğlunun her zaman doyumsuz fakat sonsuzluğa  olan bakış açısının korkak olduğunu düşünürüm. Yani sonu arayıp bulduktan sonra, sonsuzluk için çabalayan, hayatını hep zıt paradokslarla sürdüren canlılarız diyebiliriz. Evini aramak için yola çıktığı ormanda bir kuyuyla karşılaşan insanın o an için önceliği evinden çok kuyunun dibinde ne olduğudur. Çünkü bilinen ve yaşanılan her zaman daha sıradan ve engebesiz gelmiştir. Aslında düşünce sistemi tam olarak şöyle gelişir; orada bir ev var, içinde hayatımı sürdürebilirim. Burada bilmediğim bir kuyu ve soru işaretleri var, öyleyse burası öğrenebilmek adına karşıma çıkarıldı. -günümüzde insanlar pek düşünmeyi tercih etmeseler de genel insan zihninin işleyişinin böyle olduğunu düşünüyorum-


Gerçek Mutluluk Nedir?
Mutluluk kavramı bir çok ünlü düşünür ve filozof tarafından tanımlanmış olsa da. Bana göre gerçek mutluluk bir kavramdan öte yaşayış şekli ve düşünce sistemidir. Yani bunu tanımlayacak olgu yanlızca insanın kendisidir. İnsan ise ayrı bir başlık konusu olabilecek genişlikte olsa da , yine fikrimce Dünya'da 7 milyar insan değil 7 milyar tür olduğudur. Bu gibi konuların yanlızca kelimeler ile etrafına çit çekildiğine ve gerçek mutluluğun, insanlığın yanlızca uydurma olduğunu düşünürüm.

Filozoflara Ve Yazarlara  Göre Gerçek Mutluluk Nedir? 


1- Ünlü filozof Friedrich Nietszche'ye göre büyük işler yapanların acısı çok olduğu gibi küçük işler yapanların acısıda küçük olurdu. Bunu gerçek mutluluğa uyarlayacak olsaydık yine aynı sonuç çıkacaktı. Yani mutlu olmak için hayatında köklü değişiklikler yapan bir insanın hedefe ulaştığında elde ettiği sonuç ile, küçük değişiklikler yapan insanın hedefteki sonucu bir olmadığı gibi, kaybedilenlerde bir olmayacaktır. 

2- Yine örnek verecek olsaydım, 19. yüzyılın başında yaşamış olan Soren Kierkegaard'a göre mutluluk aranan ya da bulunan değil yaşanılanın bizzat kendisi olarak tanımlanıyor. Yani mutluluğu aranan her dakika ondan uzaklaşılan dakikadır, deneyim her şeyin öncesinde gelmektedir.

3-Antik Yunan Filozofu olan Sokrates'e göre ise; ''Mutluluk daha fazlası için uğraşarak değil, azdan keyif alma kapasitesidir'' olarak tanımlanmıştır. 

4- Biraz da 20. yüzyıl edebiyatından hayatı boyunca mutluluğu pek az görmüş ve kendini bir böcek ile içselleştiren  Franz Kafka'nın  bir sözünü paylaşacağım sizlerle;  ''Bastığın yerin iki ayağının kapladığından daha büyük olmayacağını anlamaktır mutluluk.'' Kafka'ya göre mutluluk sadece kendisini hatırlayabilmek belki de bulabilmekti, çünkü nerdeyse her romanında kendisine olan muhtaçlığını ve eksikliğini dile getirmiş, bu Dünya'nın ona göre bir yer olmadığını anlatmıştır. 

5- Alman filozof Kant'a göre ise mutluluk insanın tüm tüm eğilim ve ihtiyaçlarından arınıp bağımsız yaşamasıyla olabileceğine inanmaktadır. Yani bir şeye ihtiyaç duymama ile mutluluk zaten kendiliğinden gelecektir. 

Filozofların Düşünceleri


Yani anlayacağınız, kocaman bir okyanusun içinde sınırsız mutluluk ve refah var siz hangi tarafında yüzmek, nasıl tanımlamak istiyorsanız sizin için mutluluk o şekle giriyor.  Peki sana göre mutluluk ne?

Yorumlar

  1. mutluluk, bana göre saniyeler süren olumsuz düşünmeme halidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle, yorumun için teşekkür ederim. :)

      Sil
  2. Mutluluk kedimin yaş mamayı keyifle yemesini izlemektir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa onların o an girdikleri mod zaten mutluluğa başlı başına değen bir şey. Bizim ki mutfaktan paketin sesini duysa depar atarak geliyordu. 😂

      Sil
  3. Mutluluğu kazandıran bazı durumlar: Güzel Ahlâk, uygun ve Uyumlu (sâlih/sâliha) eş, uygun ev, uygun binek, iyi komşu, istihâre yapmak, kısmetine râzı Olmak, güvenilir olmak, başkalarından ibret alma, hayırlı uzun ömür, dünyevî üzüntülerden uzak durmaya çalışmak gibi.. Başlıca bu guruplarda toplanır sanırım :) Allah-ü Teâlâ'nın bizler için verdiği büyük nimet hayat sermayesidir bence mutluluk da büyük sırlardan bir tanesi ve elimden geldiğince kendimce katkıda bulunmak istedim.

    Blogunuz hayırlı olsun iadeyi ziyarete geldim sizi takibe aldım =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel düşünceleriniz için. :)

      Sil
  4. Mutluluk nedir benim için gerçekten çok zor bir soru ama bilmeyi ve mutlu olmayı çok isterdim :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kazanılması gereken değil yaşanılması gerekendir mutluluk, e bizde yaşadığımıza göre pekte zor değil gibi ya. :) Teşekkür ederim yorumun için.

      Sil
  5. Benim için zor bir işi başardıktan sonraki dinlenme anıdır. Bir süre sonra tekrar çalışma halne geçilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bir çeşit motivasyon, güzel bakış açısı. Teşekkür ediyorum. :)

      Sil
  6. Canım Kafka ne güzel demiş :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutluluğu sanırım hiç yaşayamayanlar daha güzel tanımlıyor... Çok teşekkür ederim. :)

      Sil
  7. profiline az sonra bakacağım ama muhtemelen daha çok gençsin o yüzden bu tür sorgulamalara giriyorsun bence. belli bir yaştan sonra mesela 40 :) bunları bırakıyorsun kendini kalıplara sokmadan yaşıyorsun. Mutlu olduğunu hissedeceğini biliyorsun ve hiç kimsenin mutluluk kalıbı senin için önem taşımıyor, herkes nasılsa öyle mutlu olsun diyorsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. E tabi gençliğimin getirdiği sorgulama evresindeyim şuan. Sanırım ilerde sorular yaşanmışlıklara yerini bırakıcak. Güzel bakış açınız ve yorumunuz için teşekürler. :)

      Sil
  8. Kierkegaard ve Sokrates' in felsefesini kendime yakın buluyorum, yaşamıma da uyguluyorum artık. Aslında dışardan hiçbir şeye ihtiyacımız yok, tüm ihtiyacımız kendimizde!
    Güzel bir yazı, paylaştığınız için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şey insanın içinde saklı bence de. Ben teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  9. Mutluluk gerçekten de fazlası için değil azdan keyif almaktır. Herşey senin olsa mallar mülkler ne manası kalır ki güzel mücadelenin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum, mutluluk yaşamda yanlızca motivasyon olarak yer tutmalı devamlı güzellik insanı tembellik ve amaçsızlığa itebilir.
      Yorumun için teşekkürler Pixselle!

      Sil
  10. “Mutluluk, kendi başına bir hedef değil, hedeflerimize uygun davrandığımızda, onlara yaklaştığımızda kendiliğinden ortaya çıkan bir sonuçtur.” diyor Hakan Türkçapar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel demiş Hakan Türkçapar. :) Teşekkür ederim.

      Sil
  11. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  12. Faydalı bilgiler de benim de bir mutluluk formulum var. bloğuma bakı; Eskiden lise zamanlarımda öğrendiğim bir sözü hatırlarım, der ki " Mutluluğun formülü; az şeylere çok değer verdiğin bir günde onları kaybettiğinde mutsuz kalır, çok şeylere çok değer verdiğinde ve birisi gittiğinde yine de aynı kalırsın." duyuşum olmuştur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, güzel bakış açısı bence sevdiğin çok şey olduğunda yanlız ve mutsuz kalman minumuma iniyor. Okuyacağım hemen yazınızı. :) Hoşgeldiniz.

      Sil
  13. Mutluluk bana göre anlık yaşanıp sonra unutulan hiç bir zaman kalıcı olmayan duygudur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlık neden olsun ki? Sürekli bir duruma çevirmek yine bizim elimizde değil mi?

      Sil
  14. Mutluluk her sabah sağlıklı ve sıhhatli olarak yeni güne başlamak ve sevdiklerinin yanında olmasıdır:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nice mutlu günler yaşamak dileğiyle o zaman. :)

      Sil
  15. mutluluk değil bence huzur daha önemli. dünkü son yazımı gördün müydüüü :)

    YanıtlaSil
  16. Bana göre gerçek mutluluk; sıcak bir aile ortamı ve sıcak bir çay :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutluluğun en saf hali sanırım zaten. Yorumun için teşekkür ederim. :)

      Sil
  17. Sağlık, huzur ve bolluk içinde yeşillenen yaşam ağacımıza boool bol neşe ve coşku ekeliyoruz. Ortaya çıkan karışım aşk kokuyor. Benim için mutluluğun tarifi de bu işte ;)) Sevgiler kocaman...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşam ağacımızın her geçen gün sevgiyle büyümesi dileğimle. Teşekkür ediyorum, sevgiler.🌸

      Sil
  18. Bence mutluluk yasamaktir. Ve cocuklarim💙💙

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki, yaşam olmasa her şey koca bir boşluktan ibaret. Teşekkürler.

      Sil
  19. Bana göre mutluluk önce sağlıktır. İkinci olarak ise herşeyini çekinmeden, duşünmeden paylaşabildiğin biriyle çıkar ilişkisi olmadan tüm kolay, zor, hüzünlü, sevinçli anları yaşamaktır:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim mutluluk algımda böyle, kesinlikle doğru.
      Teşekkür ederim Şeker! :)

      Sil
  20. "Gerçekten mutlu bir insanı ararsanız, onu ancak bir tekne yaparken, bir senfoni yazarken, oğlunu eğitirken, bahçesinde yıldız çiçekleri yetiştirirken ya da Gobi Çölü'nde dinozor yumurtası ararken bulursunuz. Onu kaloriferin altına kaçan yaka düğmesini arar gibi mutluluk ararken bulamazsınız"
    W.Beran Wolfe

    Ben en çok bu sözü seviyorum :)

    YanıtlaSil
  21. Ne kadar güzel söylemiş. :) Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  22. Mutluluk kişiden kişiye değişir bence herkes nasıl mutlu olabiliyorsa mutluluk odur.

    YanıtlaSil
  23. Benim için mutluluk iç huzuru ve rahat bir vicdandan ibaret tabii ki kişiye göre de farklı şeyler olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle vicdanı sevgiyle beslemek gerek önce...

      Sil
  24. Bence mutluluk; sadeliğin, basitliğin, paylaşmanın, kendin olabilmenin mucizevi güzelliğinde saklı. Bulabilene ne mutlu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle, yorumunuz için teşekkür ediyorum. :)

      Sil
  25. Bir kere bana göre mutluluğun gerçeği şakası azı çoğu olmaz ha eş değer eş anlamlı kelimeleri olabilir ama ölçüsü yoktur.Ve insanlığında bildiği halde mutluğu kurcalamak veya peşine düşmek yerine anı çıkarmalı tabi bu başlangıcından ölene dek bir süreç (yaşam) te elbette hüzünlenecek heyacanlanacak hatta çekinecektir. Tek söz vardır her yerde her defasında söylerim/söylenir (uzun uzadıya yazmaktansa) yaşamda ne yaparsan yap ne az ne çok yapma dengeli ol.İletişimde denge yiyeceklerde denge uykuda denge ticarette denge problemleri çözerken tümü dengede olunması olduğudur. Saygılar. Sitemize bekliyorum www.danismanhocam.com

    YanıtlaSil
  26. Merhaba, güzel bir yazı olmuş, eski blogumu izliyordunuz, kaldırdım, yeni bloğuma davetlisiniz.

    YanıtlaSil
  27. Ben bu dünyada gerçek mutluluk olduğunu sanmıyorum. Çünkü dünya öyle kötü bir yer ki, insan birey olarak her şeye sahip olsa, (fiziksel olarak sağlıklı, ekonomik olarak iyi durumda, sevdikleri yanında vs.) dünyadaki kötülükleri görerek mutlu kalmak mümkün değil. O zaman ne olacak? Bence dünya bitmeli, sistem özünde kötü bir sistem. Aslan ceylanı, kedi fareyi, kartal kuşu yemekle programlanmış, hele hele çocuklara, bebeklere bile neler yapılıyor onlara engel olamayacağımıza göre en iyisi kıyamet kopsun işte mutluluk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son zamanlarda genel olarak böyle düşünülüyor maalesef ki. Toplumda büyük bir umutsuzluk ve acı var. Büyük küçüğü dediğiniz gibi avlıyor, ve bunun savunmasız çocuklar üzerinde olması çok üzücü...

      Sil
  28. Yer, zaman ve kişi üçgenine göre değişkenlik gösteren mutluluk gelip geçici genelde, sürekli mutluluk insan fıtratına ters bence. Çünkü mutluluğunuzu baltalayacak birşeyler illaki oluverir

    YanıtlaSil

Yorum Gönder