Genel Kültür Nedir?


 
Genel kültüre  bir toplumda zaman ve tarih geçmişi içerisinde öne çıkmış olayların tümü diyebiliriz. Toplumun yaşayış şekli, örf ve adetleride genel kültürü kapsıyor ve nitelendiriyor. Günümüz gençler ve ebeveynleri bilmesi gerektiği yapıtlaşmış bilgileri artık daha kolay bir şekilde sosyal medya gibi araçlardan öğrenebiliyor. Fakat bu kısa ve tembelleştiren yol bizde ne gibi olumsuz durumlara yol açıyor? Deneyimlemeden kolayca edindiğimiz bu bilgilerin ne kadarı doğru ya da bizi nasıl yozlaştırıyor? Kültür:  bireyin   şu ana kadar yaşadığı toplum ve kalıplar içerisinde oluşmuş bilgi birikimlerinin tümüdür.

Genel Kültür Nedir?


Genel kültürün en büyük problemi nedir? 

 Genel kültür  öğrenmesi gereken insanlar olduğu gibi yine en çok problemi yaratan da insanlardır. Teknolojinin tembelleştirdiği insanlar gerek kulaktan duyma gerek tek tıkla elde ettiği bilgilerin doğruluğundan emin olmadan hafızalarına aldıkları için korkunç bir şekilde yozlaşma ve yanlış bilgi meydana gelmektedir.  Bu durumda diyebiliriz ki problem bireyler ve teknolojide. Yanlış ve zamansız kullanılan teknoloji düşüncelerimizi etkilediği gibi genel kültürede olumsuz bir çok etkisi dokunmaktadır. Örnek verecek olsaydım bundan seneler önce yetişmiş dedelerimiz ve yeni neslin çocukları  yan yana geldiklerinde büyük bir kuşak çatışması meydana geliyor.

Bu problemi toplumda nasıl yok edebiliriz?

İnsan doğası ve psikolojisi gereği taklit ve benzeşme ile hayatını devam ettirir. Yani bireyleri topluma kazandıran ebeveynlere işin büyük kısmı düşmektedir. İnsan ilişkileri ve sosyal medya kullanımlarında doğruluğundan emin olup hatta bizzat deneyimlediği bilgileri yayması gerekmektedir. Bilginin en saf ve doğru olduğu kitap ve ansiklopedilerden okuyup topluma daha yararlı işler başarılabilinir. Şunu unutmamalı ki günümüzüde yayılacak büyük ya da küçük her bilgi geleceğin tarihi olacak ve aktarılacaktır.

Her bilgi genel kültür müdür?

 Toplumda ve Dünya'da zaman zaman ön plana çıkan olgular ve durumlar elbet olacaktır. Olduğu gibi yaygınlaşacaktır fakat bu gibi şeyler gelip geçici olmakla beraber yanlızca bireyleri oyalayıp özlerinden uzaklaştrmaya yarayacaktır.Her bilgi kesinlikle genel kültür değildir fakat toplumdaki ilgi ve akımlara göre gereksiz ve değeri olmayan bilgilerde göz önünde bulunabiliyor. Olaya farklı bir açıdan bakmak gerekirse; Türkiye'de yaşarken gördüğünüz hayat standartları ve yaşayış şeklini Dünya'nın bir ucundaki Afrika kıtasında görmeyeceksinizdir. Nedeni ise toplumu kökünden etkileyen ''genel kültürdür''.


Genel Kültür Nedir?





Yorumlar

  1. Ansiklopedi özellikle gezi konulu olanları okumayı çok severim, birçok seyahatname de var türk ve dünya edebiyatında, okumak lazım. (: Hatırlatma için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Dünya tek bir kültüre doğru gidiyor

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir yazı. Maalesef hızlı gelişen teknoloji bazı şeyler için kolaylık olurken, yanlış bilgiye de neden olabiliyor. Ah ansiklopediler yeni birçok nesil bilmiyorlar bile yada tercih etmiyorlar telefon pc den bakmayı tercih ediyorlar. İyi bayramlar

    YanıtlaSil
  4. Teknolojinin dezavantajları :// Küçükken ansiklopedi karıştırdığım günler geldi aklıma.

    YanıtlaSil
  5. Sosyal medyada bilgi adına öğrendiklerimizin çoğu asılsızmış zaten ciddi bir kirlilik var bu konuya değinmeniz ayrıca güzel olmuş

    YanıtlaSil
  6. BİLGİLENDİRME İÇİN TEŞEKKÜRLER, RAMAZAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN.:)

    YanıtlaSil
  7. Günümüzde bilgi kirliliği gerçek bilginin çok önüne geçti, bir çok yanlış bilgi bize sunuluyor ve teknolojinin etkisi ile çok hızlı yayılıyor. Bir çok yerde aynı bilgiyi görünce doğruluğuna daha çok inanır hale geliyoruz. Çok güzel bir konuya değinmişsin.

    YanıtlaSil
  8. Genel kültürün gelişmesine teknolojinin katkısı mutlaka var fakat hafızada tutmakta asıl sorun. Genellikle duyup geçiliyor, sonra sorulduğunda " ben bunu duymuştum ama tam olarak hatırlayamıyorum." Teknoloji aslında hafızalara en büyük darbeyi vuruyor. Teşekkür ederim bu konudaki detaylı paylaşımınız için.

    YanıtlaSil
  9. Ne kadar faydalı ve güzel bir blog teşekkürler! :)

    YanıtlaSil
  10. Çok yerinde bir yazı olmuş,emeğinize sağlık.Günümüzde internet genel kültür birikimine yol açmak gibi bir misyon üstlense de, uygulamada daha çok "çöp bilgi"nin biriktiği bir alana dönüştü ne yazık ki!

    YanıtlaSil
  11. Bilginin doğru olup olmadığına bakmadan kullanıyoruz onu.

    YanıtlaSil
  12. Bilgiye daha kolay ve çokça olduğu bir platformda ulaştığımızda Bilgi Kirliliğine sebep oluyor maalesef. Bunları da iyi ayıklamak gerekiyor :)

    YanıtlaSil
  13. en ilgi duyduğum konulardan biri buu. kültür ve genel kültür. biz türklerin genel kültürü genelde iyi. ama genel kültür önemli bişi diyil tabii :) popüler kültürle karışıyo ki pop kültür pek de hoş sayılmaz, hepimizi sarmalasa da. raymond williams'ın kültür adlı kitabı iyiii :)

    YanıtlaSil
  14. lise ve üniveesitedeyken genel kültürümz iyidi bizim,şimdikii popüüülee kültüü giib deil,dah faklııydı..olayada farklı açıdan bakmıssıııız emeğinizee sağlık..😊

    YanıtlaSil
  15. Eskiden ansiklopedilerden araştırırdık. Öğrenirdik, kendimizi geliştirirdik. İnternette de nitelikli bilgiler var ama bilgileri akıl süzgecinden geçirmemiz şart. Aksi takdirde yozlaşma ve bilgi kirliliği kaçınılmaz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder