Göğün Gerçeklik Basamakları





Gerçeklikler akar giderken bir lavabonun kıyısından, damlayan su sahibi yapar onu yaradılışından. Senden çıkmış  ama gidememiş parçaları arar iken bulabilirsin kurtulmaya çalıştığının aslını, yürüdüğün yolun doğruluğa olan  kastını.. Gözlerin güneşe aralarken bebeğini, kavrulmamış bir ışık söndürebilir baktığın yerin  ferini. Anlarsın ki; bakmak mühim değildir, senin yolun yalnız ruhunun mazotuyla demlenir. Yürüdüğün yollar yanlış kapılara çıkardığında seni, hiç bilmemiş sayılırsın gitmek istediğin yeri. Evren çabadan çok sonuca bakar, bu girdapta olasılıkların ederi yalnız bir çöp kadar. Ertelenmiş cümleler, hissedilecek kelimeler, paslanmış kafiyeler dilden çıkmayınca, yer eder kendine dünyanın  bilmem kaçıncı katında. Tarihi geçmiş cümleleri aramak isteyen başlar yukarı doğru tırmanmaya. Kimi baştan yorulur, kiminin gönlü darılır, bir diğerinin aklı yetmez merdivenin dolambacına. Dünyanın basamaklarını çıkabilen kimseler, umduğu ile bulduğu bir olmayınca öğrenir değişimin gökte başladığını. Devrik cümlelerim ve manası külfetten geçen basamaklarım hatrına, öğrendim ben de değişmezliğin sırrını göğün doruğunda. 

''Gerçeklik ve söylenmeye ertelenmiş cümleler birbiri ile yarış halinde ve evrenin bir köşesinde insana kin, haset ile öğütler; yapacağın mühim değil, yaptığın hesapta yazılı, asfaltını döktüğün yol değil, yürüyenler sona ulaştı...''   Bir hamur pişmanlık ile ekmek olamadığı gibi, yoğrulmadan tadı damakta kalmaz.  Yaşamak istediğiniz  her hayal, aklınızda plan olsa da, akıl başta baş ise evrenin saymaya tenezzül etmediği bir kabusta uyumakta.. Söylemek istediğiniz her cümle bir kare fotoğrafa sığabilse de, söz olması  için dilin kadrajına girmesi gerek bazı cümlelerin. Ürkek bir düzen, ertelediğiniz kelimelere kaplan kesilebilir, avcı ruhunuz işte o an bedeninizi terk edecektir. Bugün benimsediğiniz kelimelerce öğüt, yaşama dökülmez ise yarın bir başkasında can bulabilir. Yeni öğrenilen kelimeyi kuracağınız ilk cümlede kullanma arzusu, paragraflarca yazıyı unutturabilir. Güzel söz yenilikte değil, yerini  bilende filizlenir. Eğer ki ihtiyacınız var ise; göğün tepesindeki merdivenleri aşmaya,  tarihi geçmiş cümleleriniz basamak olacaktır göğün değişmezliğini tadmaya...

Yorumlar

  1. " Söylemek istediğiniz her cümle bir kare fotoğrafa sığabilse de, söz olması için dilin kadrajına girmesi gerek bazı cümlelerin"
    Ne de güzel anlatmışsın yine o büyülü kelimelerinle 😊
    Bir kare herşeyi anlatır anlatmasına da,bazı cümlelerde dilden süzülüvermeli öyle değil mi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru Düş Tasarımcısı! Dilin kadrajına girecek cümlelerin manası daima kalpte filizlenmeli ve anlatılmak istenen öz kadraja tam anlamıyla oturmuş bir fotoğraf gibi okunmalı.
      Teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  2. "Güzel söz yenilikte değil, yerini bilende filizlenir." gerçekten şahane bir cümle. Ellerinize sağlık yine her zamanki gibi efsane olmuş yazınız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yerini bilen sözlerin kalemimizden hiç eksilmemesi dileğimle, teşekkür ederim.

      Sil
  3. ne kadar uğraş vermişsin, emek harcamışsın dediğin gibi evren bununla ilgilenmiyor sadece neticeye bakıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sanırım evrenin bize ''Gittiğin yolda değil vardığın yerde yaşarsın.'' deme şekli. Teşekkür ederim.

      Sil
  4. Bu felsefe bu sembolizm, bayılıyorum Aybüke Hanım. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim beğenmenize sevindim Fatih Bey.

      Sil
    2. Rica ederim, çok beğeniyorum ancak yazıyı bitirinceye kadar inanın kafamdaki devreler yanıyor; ansiklopedi okumuş gibi oluyorum.:))

      Sil
  5. "Güzel söz yenilikte değil, yerini bilende filizlenir." bayıldım

    YanıtlaSil
  6. Kelimelere basamak atlatmışsınız yine, elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel benzetme olmuş, adım adım atıyoruz artık katları. :)

      Sil
  7. evren çabadan çok sonuca bakar :) bu çok iyiydi

    YanıtlaSil
  8. Güzel ve faydalı bir blogunuz var takip ettim.Sizi de beklerim https://dizifilmkitaptavsiye.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  9. Ne güzel, ne anlamlı bir yazı olmuş, ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  10. merhabalar! harika blog ve yazılarınızdan bir demet ilham alıp gidiyorum. yolum düştükçe uğrayacağımdan emin olabilirsiniz, kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beklerim tabi ki yazılarımla.. Teşekkür ederim. :)

      Sil
  11. Teşekkür ederim, okunan ruh haline göre şekillenen satırlarım var genelde, beğenmenize sevindim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder